1.000 TL ve Üzeri Siparişlerinizde Kargo Ücretsiz!

ANNE ADAYLARINA ÖZEL 7 FAYDALI TÜYO

ANNE ADAYLARINA ÖZEL 7 FAYDALI TÜYO

1-UYKU

Bir çocuk dünyaya getirmek, bir çocuk yetiştirmek kolay bir şey değildir, çok fazla çaba gerektirir ve bu da sizi zamanla yorgun bir anne haline getirebilir. Aynı zamanda yorgun bir anne zihinsel ve fiziksel durumu nedeniyle, çocuğun gelişiminde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Annenin çok yorgun ve uykusuz olması, süt yapımını etkileyen prolaktin hormonunu etkilediği için annelerin kendini çok fazla yormaması, dinlenmesi ve uyku düzenine dikkat etmesi çok önemlidir.

2-BESLENME DÜZENİ

Hamilelik sırasında kilonuzu yönetmek önemlidir, bu yüzden beslenmenizin kalitesine özen göstermeniz gerekir. Hamile kadınların yaklaşık %80’i mide bulantısı ve kusma gibi semptomları yaşayabilir. Her kadın için sonuçlar farklı olabileceği göz önünde bulundurularak bu öneriler rahatlamanıza yarayabilir:

-Yağlı, baharatlı yiyecekler ve gaz yapan sebzelerden uzak durun.

-Gün boyunca düzenli olarak küçük porsiyonlar yiyin. Mide bulantısı hissini rahatlatmaya veya uzak tutmaya yardımcı olabilir.

-Günlük ihtiyaçlarınız için en az 2 litre su için.

-Midenizi bulandıran kokulardan ve yiyeceklerden uzak durun.

-Annenin aşırı kafein tüketimi, bebeğin kemik yoğunluğu ve kalsiyum içeriği üzerinde zararlı etkilere sahiptir. Annenin yüksek dozda kafein alması bir çok mineralin emilimini engellemekte ve kansızlık riskini arttırmaktadır.

3- EGZERSİZ

Yaşamın her anında karşımıza çıkan egzersiz, hamilelik sürecinde de karşımıza çıkıyor. Birçok anne adayı bebeğine zarar vereceği düşüncesi ile hamilelik döneminde spor yapmıyor hatta mümkün olduğunca az hareket ediyor. Ancak kontrollü ve düzenli bir şekilde yapılan egzersizler ile hem kendi hem de bebeğinizin daha sağlıklı olmasını sağlayabilir, hareketsiz yaşama bağlı oluşabilecek obezite, gebelik şekeri gibi olumsuz durumların yaşanma olasılığını düşürür.

4- AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

Gebelik vücudun hormon ve salgı sisteminde bazı değişikliklere sebep olur. Bu süreçte beslenme alışkanlıklarının değişmesi, diş ve diş çevresi dokuları hasar görmeye daha yatkın hale gelir. Bu yüzden gebelik döneminde ağız ve diş bakımının doğru yapılması anne bebek sağlığı açısından önem taşıyor. Kalsiyum kaynaklarının doğru oranda tüketilmesi gibi bazı kurallara dikkat etmek, ağız ve diş problemlerinin önüne geçerek sağlıklı bir doğum sürecine katkıda bulunmak için önemlidir.

5-STRES

Yaşam koşulları ve hamilelik sürecinin tatlı heyecanı dışında anne adaylarını zorlayıcı etkenleri düşünülünce stres, bazen kaçınılmaz oluyor. Ancak bu dönemde stresten uzak durmak gerekiyor. Stres, belirli seviyede motivasyonu etkileyici olsa da fazlası, psikolojik ve fiziksel rahatsızlıkların oluşmasına neden olabiliyor. Hormonların etkisinden de kaynaklı olarak hamilelik döneminde daha da hassaslaşan duyguları dengede tutmak da kendinizi rahatlatmaktan geçiyor.

Fazlasıyla strese gireceğiniz ortam ve durumlardan uzak durmak ya da bu durumlardan çok etkilenmemek, stresli anları azaltmanıza yardımcı oluyor. Ayrıca kendinize ve doğal olarak bebeğinize özel vakitler ayırarak filmle, müzikle, hobiyle ya da egzersizle stresli anlardan uzaklaşmanız, sağlıklı psikolojik ve fiziksel yapıda bu süreci geçirmenizi mümkün kılıyor.

6- ÇALIŞMA VE İŞ YAŞAMI

Hamilelik keyifli olduğu kadar, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek adına emek verilmesi gereken bir süreçtir. Günümüz koşulları göz önüne alındığında gebelik yaşayan birçok kadın iş yaşamlarına doğum yaklaşana dek devam etmektedir. Gebeliğin meydana getirdiği mide bulanması, baş dönmesi, kusma, sık sık idrara çıkma isteği, hareket güçlüğü, çabuk yorulma gibi kronik sebepler nedeniyle iş yaşamı oldukça güçleşerek olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Bunun gibi nedenlerden ötürü gebe kadınların çalışma koşulları ve saatleri yasal olarak da düzenlenmelere gitmiştir. Gebelik esnasında yapılan işin ortamı ve şartları göz önünde bulundurulması gereken başlıca etmendir. Gebelik semptomlarını artıracak herhangi bir ortamda ya da fiziksel güç sarf edilebilecek bir işte çalışılması kadını zor durumda bırakabilir. Aşırı sıcak çalışma ortamlarında sık sık serin bir ortama geçmek, bol sıvı almak mutlaka gereklidir. Tüm çalışma ortamlarında gebeler, aşırı yükten kaçınmalı ve fazla eğilmekten uzak durmalıdır. Çalışma saatleri içerisinde kısa dinlenme molaları verilmelidir. Ayrıca gebelik sürecinde de herhangi bir risk faktörü var ise çalışma yaşamına ara verilmelidir. Rahim ağzında açılma, rahimde kusur oluşumu, kanama yaşanması, tansiyonda değişimler, fetüsün büyüme geriliği, rahimde su fazlalığı, daha önceden erken doğum yapmış riskli kişilerin çalışması gebeliği olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Dikkatli ve bilinçli çalışılması durumunda, çalışmak herhangi bir sorun ortaya çıkarmayacaktır.

7- GİYİM

Hamilelik döneminde vücudun ısısı, normal dönemine göre 1-2 derece daha yüksek olur. Bu durumdan dolayı da daha sık terlemeniz söz konusu olacaktır. Özellikle yaz dönemindeki gebeler için sıcak ortamdan mümkün olduğunca uzak durulması ve serinlik önemli bir faktördür. Kişiyi sıcak tutan ve terleten sentetik kumaşlardan yapılmış kıyafetler anne adayları için uygun değildir. Pamuklu kumaşlardan üretilmiş giysiler kadınlar için idealdir. Ayrıca açık renkteki ve bol kıyafetler kişiye rahatlık sağlamaktadır. Gebelik esnasında göğüsler büyür. Bu yüzden eski sutyenleri kullanmak kişiye rahatsızlık verebilir. Hamile kadınların üzerlerine uygun olan sutyen kullanması gerekmektedir. İç çamaşırları da gebelik döneminde dikkat edilmesi gereken bir husustur. Pamuklu ve yüksek bel iç çamaşırları kullanmak daha sağlıklı olacaktır. Hamilelik sürecinde kadınlarda ödem problemine sık sık rastlanır. Bu nedenle ödemden ötürü şişen ayaklar için rahat ve ortopedik ayakkabılar tercih edilmelidir. Yüksek topuklu ayakkabılardan kaçınılmalı, maksimum topuk yüksekliği yaklaşık 3 cm olmalıdır. Gebelik boyunca beli sıkan sıkı giyeceklerden ve kemerlerden, sıkı sutyenlerden, naylon ya da sentetik iç çamaşırlarından, dar pantolonlardan uzak durulmalıdır.