1.000 TL ve Üzeri Siparişlerinizde Kargo Ücretsiz!

HAMİLELİKTE İLK 3 AY

HAMİLELİKTE İLK 3 AY

Anne karnındaki bebeğin organlarının gelişimi, genellikle 12. hafta tamamlanmaktadır. Bu nedenle 12. haftaya kadar olan ilk 3 aylık süreç, gebeliğin en hassas dönemi olarak kabul edilir. Bu süreçte bebek, dışarıdan gelen etkenlere fazlasıyla açıktır. 2 – 8 haftalar ise bebeğin dış etkenlerden maksimum etkilenebileceği haftalardır.

Bulantıyla başa çıkmanın yolları

Hamileliğin ilk aylarında midenizin bulanması normaldir. Bulantıyla başa çıkmak için gıda alımınızı ani bir şekilde azaltmanız tavsiye edilmez, öğünlerinizin sayısını artırmanız, daha hafif yiyecekleri su eşliğinde tüketmeniz gereklidir. Kısa aralıklarla sıvı tüketimi, hamilelik sırasında asiditeyi ve bulantıyı önlemek için kullanılan bir yöntemdir. Kadınların çoğunluğunda bu iki durum genellikle sabahları meydana gelir. Bunlara karşı koymak için kızarmış ekmek yemek faydalı olacaktır, hatta yataktan kalkmadan önce yenilmesi daha da faydalı olacaktır.

Radyolojik İşlemlerden Kaçının

Özellikle 2 – 8. haftalar olmak üzere, mümkünse tüm gebelik boyunca X-Ray, röntgen, direkt grafi, tomografi ve sintigrafi gibi uygulamalardan kaçınılmalıdır.

Ancak tek çekim grafi ve röntgen (akciğer grafisi gibi…) 0,5 Rad radyasyon içerir. Gebeliğin ilk 3 aylık döneminde, anne karnındaki bebeğe zarar verebilecek radyasyon oranı ise 5 – 10 Rad dolaylarındadır. Bu nedenle anne adayının hamile olduğunu bilmeden, kazara çektirdiği röntgenler için endişe duymasına gerek yoktur.

İlaç Kullanımına Dikkat Edin

Gebeliğin hiçbir döneminde (özellikle ilk 3 ay) kadın doğum uzmanına danışmadan ilaç içilmemelidir. Gebeliğin başından itibaren kullanılması güvenli olan çeşitli antibiyotikler, ağrı kesiciler veya bulantı önleyiciler mevcut ancak hangisini kullanmanız gerektiği konusunda mutlaka doktorunuza danışmalısınız. İlk 3 ay özellikle tetrasiklin ve ciprofloxcacin grubu antibiyotikler kullanılmamalı, antidepresanlar ve antiepileptik ilaçlardan olabildiğince kaçınılmalıdır.

Kimyasal Maddelere Maruz Kalmaktan Kaçının

Anne ve bebeğin sağlığı için hamilelik boyunca kimyasal içeren maddelerden olabildiğince uzak durmak gerekir. Temizlik yaparken kullanılan çamaşır suyu ve tuz ruhu gibi maddelere temas edilmemeli, epilasyon için deriye sürülen kremler kullanılmamalıdır. Gebelik süresince saç boyamaya ara verilmeli, özellikle gebeliğin ilk 3 ayı kaçınılmalıdır. Bu konuda net bir bilimsel araştırma olmasa da önlem açısından boyatmamak faydalı olacaktır.

Gebeliğin ilk 3 ayında (mümkünse hayatınız boyunca) raf ömrü uzatan ve katkı maddesi içeren hazır gıdalar tüketilmemelidir. Bu gıdalar içinde nitrat barındırdığı için sağlık açısından olumsuz etkilere sahip olabilirler. İlk aylarda deniz ürünleri tüketirken de dikkatli olunmalı; midye, istiridye, kılıç balığı, kral uskumru gibi yüksek civa içeren balıklar tercih edilmemelidir. Çiğ et tüketimi olmamalı, sebze ve meyveler iyice yıkanmadan yenmemelidir.

Greyfurt ve greyfurt suyu tüketirken de doktorunuzdan onay almanızda fayda var. Greyfurt, bağırsağımızda bulunan sindirim enzimlerini bloke edebildiğinden, kullanılan vitamin, demir veya diğer ilaçların toksik düzeylere yükselmesine sebep olabilir.