1.000 TL ve Üzeri Siparişlerinizde Kargo Ücretsiz!

BEBEKLERİN İLK BANYOSU

BEBEKLERİN İLK BANYOSU

Hemen hemen her çiçeği burnunda annenin bebek banyosu ile ilgili endişeleri olur. "Evet, ben de minicik bebeğimi nasıl yıkayacağım bilmiyorum. Ya ağlarsa, ya üşürse" diye düşünüyorsan yeni doğan banyosu ile ilgili yazımızı okumalısın. Şu an paniklemene sebep olan bebek banyosu, kısa süre içerisinde bebeğini sakinleştirmek için dört gözle beklediğin fırsata dönüşecek, söyleyelim.

Yenidoğan ilk ne zaman yıkanır?

Bebeğin ilk banyosu önemli ve heyecan vericidir. Yeni doğan bebeği yıkarken elbette yetişkinleri ya da çocukları yıkarken olduğundan daha özenli davranmak gerekiyor. Çünkü cildi henüz, su, sabun, ıslak kumaş gibi yüzeylerle tanışmamış bir bebek olarak o, her bir dokuyu fazlasıyla hissederek endişeleniyor, korkuyor. Bu yabancı dünyanın her detayı, onun için biraz şaşırtıcı. Diğer yandan cildi, anne karnındayken sıcak ya da soğuk su, suyun içindeki maddeler ve daha pek çok şeyden öyle güzel korunuyordu ki, şimdi çok hassas. Bu hassasiyetin geçmesi için biraz zamana ihtiyacı var. İşte bu eksende düşünerek yani onun cildine temas edecek şeylerden korkacağını ve diğer yandan cildinin de çok hassas olduğunu bilerek bebek banyosuna yaklaşmak gerek. Islak, kaygan, kıvranan ve ağlayan bir bebeği her yıkamadan sonra banyo deneyiminin artmasıyla hem bebekteki korkular ve ağlamalar azalmaya hem de annenin endişeleri yatışmaya başlar.

Bebeğinizin küvet banyosu yapabilmesi için ise göbek bağının düşmesi gerekir. Göbek bağının düşmesi ise 1 hafta ile 15 gün içinde gerçekleşir. Bugünden sonra yeni doğan bebeğinin ilk banyosunu yaptırabilirsin.

Yenidoğan bebek banyosu ne zaman yapılır?

Banyo için günün her anı uygundur ama yatmadan önce yapılan banyo, bebeğin gevşemesini sağlar ve onu uykuya hazırlar. Bebeği beslemeden hemen önce veya hemen sonra yıkamamak gerekir; açken huzursuz olabilir, tokken kusabilir. Soğuk havalarda banyo sırasında bebeğin üşüyebileceğini düşünüyorsanız o gün yıkamayı atlayabilirsiniz. Bebeğin tamamen kirlenmediği sürece ona yıkaman şart değil. Bez değişimi sırasında ve beslenmelerden sonra yaptığın yerel temizliklerin yeterli olabileceğini söyleyebiliriz. Ancak bebeğinin ilk 1-2 ayında

ter bezleri çalışmaz. Bu sebeple de bebeğinin sık yıkanması deri sağlığı açısından yararlı olur.

Diğer taraftan banyo konusunda çok hevesli davranman, cildin doğal nem örtüsünü kaldırarak bebeğinin egzama olma ihtimalini arttırabilir. Bu sebeple bebeğini haftada 1-2 kere yıkamanı; her gün ellerini, yüzünü, boynunu, poposunu ve koltuk altlarında yer alan ince kıvrımları silmeni öneririz.

Eğer yıkayamıyorsan ıslak bir bezle bebeğinin vücudunu silebilirsin. Bu arada suyun temizliğinden emin olamıyorsan, suyu kaynat ve ardından suyun sıcaklığının istenilen dereceye gelmesini bekle! Bu durumu bebeğinin bütün aşıları bitene kadar devam ettirmeyi de unutma.

Yenidoğan banyo suyu sıcaklığı nasıldır?

Suyun sıcaklığını kesinlikle doğru ayarlamalısın! Suyun sıcaklığını ölçmek için bileğinin iç kısmını ya da dirseğini suya batırabilirsin. Emin olmak için bir banyo termometresi kullanarak suyu 36.5-37 dereceye ayarlayabilirsin.

Yenidoğan banyosu için nelere ihtiyaç vardır?

Yenidoğan banyo küveti

Akla gelen ilk malzemelerden biri küvettir. Alacağın küçük bir küvet, hem yıkamanı kolaylaştırabilir hem de büyük bir küvete oranla bebeğinin sırtının da daha rahat etmesini sağlayabilir.

Yenidoğan cildine uygun bebek şampuanı

Bebeğin ilk banyosu aileler için hep özel olmuştur. Ancak küçücük bebeğini yıkayacak olmak özel olduğu kadar endişe verici de olabilir. Çünkü yenidoğanı yıkamak pratiklik gerektirir. Bu nedenle bebeğine banyo yaptırırken işini kolaylaştıran ve miniğinin hassas cildine uygun ürünler tercih etmelisin. Bu sayede işin her seferinde daha da kolaylaşır ve zamanla banyo saatleri daha da keyifli bir hale gelir.

Dolayısıyla piyasada bulunan bebek şampuanı seçenekleri arasından miniğin için en uygun olanı seçmen önemli. Peki bir bebek şampuanının yenidoğan cildine uygun olması için taşıması gereken özellikler neler?

· Göz yakmamalı.

· pH değeri 5-6,5 arasında olmalı.

· Bebeğin cildinde reaksiyona yol açabilecek koruyucu maddeleri ve alerjen kimyasalları içermemeli.

· Alkol, parfüm, renklendirici, SLS ve paraben içermemeli. Doğal bileşenlerden oluşmalı.

Yenidoğan banyo havlusu

Bu havluyu kapüşonlu seçmen işini kolaylaştırabilir.

Yenidoğan banyo lifi

Bebeğini yıkarken serbest kalan elini herhangi bir lif yardımı olmadan kullanabileceğin gibi, bebeğinin cildine uygun bir lif kullanmayı da tercih edebilirsin.

Steril pamuk toplar

Bu topları bebeğinin gözlerini temizlemek için kullanabilirsin.

Temiz bez ve giysi

Bebeğinin banyo sonrasında üşümemesi ve bezini hemen takabilmen için giysi ve bezi yanında bulundurmanı öneririz.

Yenidoğan nasıl yıkanır?

· Küveti evin içinde esintinin olmadığı ve rahat hareket edebileceğin genişlikte bir yere yerleştir. Banyo için ihtiyacın olan malzemeleri yanına alarak işe başla.

· Küvetin içine su ekleyip suyun sıcaklığını ayarladıktan sonra bebeğinin kıyafetlerini çıkartmalısın. Böylece suyu hazırlamak için geçirdiğin zaman boyunca bebeğinin üşümesini engellemiş olursun.

· Bebeğini boynunun altından destekleyecek şekilde kol altından tut. Önce ayak ve bacaklarını, sonra da vücudunu suya sokarak yıkamaya başla. Bu sırada onunla yumuşak bir ses tonu ile konuşman ve gözlerinin içine bakarak banyosunu yaptırman bebeğinin daha iyi hissetmesini sağlar, aklında olsun.

· Serbest kalan diğer elinle, sıcak suyla nemlendirilmiş steril pamuk top yardımıyla bebeğinin gözlerini temizleyebilirsin. Bu işlemi yaparken her iki göz için ayrı pamuk kullan. Ardından yüzünü, kulaklarını ve boynunu temizlemeye devam edebilirsin.

· Bebeğinin gözlerini temizlerken su sıçramasından korkmana gerek yok! Bebeğin gözlerini sudan korumak için gözünü kırpıştıracaktır. Eğer bebeğini en ufak bir su sıçramasından dahi korumaya kalkar ve gergi olursan, onda banyo korkusu oluşmasına neden olabilirsin.

Ayrıca kulağına su kaçmasından da endişelenmene gerek yok. Bebeğinin kulağına giren su, kulağın içinde yer alan tümseğin yenidoğanda henüz oluşmamış olması sebebiyle içeride kalmayıp kolayca dışarı çıkacaktır.

· Her bölge için sabun kullanmanın şart olmadığını söyleyelim. Ancak elleri ve bezlenen bölgeyi sabunla yıkaman iyi olur. Bu sırada bebeğinin cildine uygun bir lif kullanabilirsin.

· Ön kısımlarını temizledikten sonra sıra sırtına ve poposuna geldi. Arkasını döndürerek bebeğini yıkamaya devam et. Bebeğinin parmak aralarını, bez bölgesindeki kıvrımları yıkamayı da unutma! Bebeğin kızsa genital dudakların arasını nazik hareketlerle, erkekse testislerini kaldırıp altını iyice temizlemelisin.

· İşte en keyifli an! Yıkamayı tamamladıktan sonra bebeğini havluya sar, tahriş olmasını önlemek için küçük dokunuşlarla kurula ve giydir. Nemli kalan bölgelerde kolayca mantar oluşabileceği için ufaklığı iyi bir şekilde kurulamaya dikkat et! Ayrıca bebeğinin kuru olan cildini doğal içerikli bir yağ ile nemlendirebilirsin.